Veel educatieboeren zijn verenigd in een regionaal samenwerkingsverband. Bij elk samenwerkingsverband staat het zo goed mogelijk verzorgen van lessen op de boerderij centraal.
Samenwerken in de regio levert de educatieboeren veel voordelen op, vaak is er één aanspreekpunt die de contacten met de scholen verzorgd. Ook wordt informatie uitgewisseld om de lessen op peil en op maat te houden.
De leden van de samenwerkingsverbanden conformeren zich aan de criteria die het Platform Boerderijeducatie Nederland stelt.
Boerderij in de kijker is een vereniging van circa veertig educatieboerderijen in de provincie Utrecht. Boerderij in de kijker laat kinderen ontdekken wat er leeft en groeit op een boerderij. De kinderen leren dat groenten, fruit, vlees, melk, boerenkaas en eieren niet uit de fabriek komen, maar van de boerderij.
Boerderijeducatie Amsterdam is voor Amsterdamse basisscholen groep 5 t/m 8. Door een dag belevend leren op een van de 14 boerderijen rondom de stad leggen kinderen de relatie tussen het boerenwerk en het dagelijks eten op hun bord.
De boerenbedrijven van Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek bieden een interactief programma voor het basisonderwijs, waarbij kinderen zelf kunnen zien, horen, voelen en beleven waar ons voedsel vandaan komt en wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van de dieren en de gewassen.
Bezoek een Meesterboer op een educatieboerderij in de regio’s Salland, Vechtdal en IJsseldelta en bezorg je klas een onvergetelijke ervaring.
Meesterboeren zijn enthousiaste educatieboeren, speciaal opgeleid en gecertificeerd.
Ze nemen je klas mee in de boeiende wereld van de agrarische praktijk. Zien, ervaren, proeven en beleven staan centraal.
In overleg met de leerkracht bepalen zij het lesprogramma, zodat het perfect aansluit bij de kerndoelen.
Ze gunnen elk kind een les op de boerderij!
Boerderijeducatie Laag Holland is voor basisscholen in de regio’s Waterland, Zeevang, Beemster, Schermer, Zaandam en Alkmaar. Boerderijeducatie geeft basisschool kinderen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.
We zijn een groep van 32 agrarische ondernemers verspreid over Limburg, die regelmatig schoolklassen ontvangen. We bieden kinderen en belangstellenden excursies, lesopdrachten, speurtochten, laten hun leuke onderzoekjes en klusjes doen, zodat ze zien en beleven hoe het is op de boerderij.
Bij Boerderijeducatie Rivierenland krijg je als schoolklas les op een land- & tuinbouwbedrijf waar de eigenaar zelf de les verzorgt. Kijk, voel en proef zelf je dagelijks voedsel! Je leert over de verzorging van koeien, varkens, kippen of geiten, fruit, akkerbouwgewassen, paddenstoelen, teelt in de kas, bijen en bomen.
BoerenWijs brengt onderwijs en boeren bij elkaar in de provincie Gelderland (Veluwe, IJsselvallei-west, Achterhoek en Liemers). Waar deskundige educatieboeren je graag meenemen op hun erf. In de stal van koeien, varkens of kippen. Of het land in, om te zien hoe granen, groenten en aardappelen worden verbouwd. Basis-, middelbaar of bijzonder onderwijs: we hebben praktijklessen voor ieder gewenst niveau.
De Boer Op Noord is een samenwerkingsverband met agrarische ondernemers uit Noord Nederland, die basisschoolleerlingen met hoofd, hart en handen op een educatieve manier kennis laat maken met de producenten van hun voedsel.
Kom Kiek’n , Kom d’r in! Kiekeboer’n is een initiatief van vooruitstrevende Twentse agrariërs. Wij bieden een breed educatief pakket waarbij voelen, ruiken, proeven en beleven centraal staan.
De Klasseboeren zijn boerenbedrijven vlakbij Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Oosterhout, Breda, Oss en Nijmegen die een veilige en interessante omgeving aanbieden voor leren in de praktijk. De agrarische ondernemers zijn didactisch goed onderlegd en bieden scholieren de kans om van het boerderijleven te komen leren. Leren door beleven! De aangeboden leerstof sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs.
Leren bij de Boer is een groep boeren die educatie op hun eigen bedrijf aanbieden aan leerlingen van alle scholen in de Gelderse Vallei en regio FoodValley (Ede, Wageningen, Barneveld, Ermelo, Putten, Nijkerk en Scherpenzeel).
Omgeven door de grote steden is een oase van rust, ligt het kleine groene hart Midden-Delfland waar boeren al sinds 2002 zich inzetten om kinderen naar de boerderij te krijgen. De samenwerking met de Natuur-Milieu en Educatiecentra uit deze steden is vanaf het begin van wezenlijk belang geweest om de lessen te kunnen ontwikkelen voor groep zeven. De boeren laten zien waar de melk vandaan komt en wat er nog meer bij komt kijken bij het leven op de boerderij.
Educatie aan jongeren over voedsel en de oorsprong daarvan vormt de basis voor meer aandacht voor duurzame productie en consumptie van voedsel. ZuivelNL verzorgt in dit kader in heel Nederland excursies naar de boerderij voor schoolklassen van groep 3-4, 5-6 en 7-8. Daarnaast zijn via Zuivelonline onderwijsmateriaal, spreekbeurtpakket en digilessen beschikbaar voor groep 1 t/m 8. Ook voor VMBO klas 1 en 2 zijn digilessen ontwikkeld.
LTO is de organisatie voor collectieve belangenbehartiging, individuele dienstverlening en groepsgerichte activiteiten voor agrarische ondernemers. LTO Nederland en ZuivelNL ondersteunen het platform BEN in de uitvoering en belangenbehartiging. Daarbij is LTO Nederland eigenaar en beheerder van de website en het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland.
De aangesloten boerenbedrijven bij stichting Stad & Natuur Almere bieden een veelzijdig programma voor het basisonderwijs, waarbij kinderen zelf kunnen ervaren en beleven waar o.a. ons voedsel vandaan komt, wat je ermee kunt maken en wat er allemaal komt kijken bij een label als Beter leven of biologisch!
Schoolklassen in West-Friesland en de kop van Noord-Holland die een keer op bezoek willen bij een boerenbedrijf kunnen hun hart ophalen. Op tien verschillende agrarische bedrijven zijn boer(inn)en opgeleid om kinderen te laten ervaren waar hun voedsel vandaan komt. De educatieboeren van Boerderijeducatie Hollands Noorden zijn actief in de akkerbouw, pluimvee, melkvee, fruitteelt of combinaties hiervan.
Kom bij de Boer is de vereniging voor Boerderijeducatie voor gemeenten Zeewolde, Dronten, NOP en Urk. Met 16 boeren bieden wij boerderijeducatie aan de groepen 3 t/m 8 van de basisscholen. Bij ons kunnen de kinderen belevend leren over de boerderij met hart, hoofd en handen. Na het bezoek weet je meer over hoe de gewassen groeien, hoe kippen worden gehouden, hoe fruit wordt geoogst, en waar de melk vandaan komt! Doordat onze educatieboerderijen alle sectoren vertegenwoordigen, is er het gehele jaar wat te zien en te beleven.
Op meer dan 10 agrarische bedrijven van De Lelystadse Boer kun je met kinderen en jongeren terecht voor leuke en leerzame praktijklessen. Onze boeren nemen de klas mee in de beleving van de boerderij. Basis-, middelbaar of bijzonder onderwijs, maar ook kinderdagverblijven en BSO’s: we hebben praktijklessen voor iedere groep.