- Het lijkt je leuk om schoolklassen op je bedrijf te ontvangen en samen met collega-ondernemers in de omgeving zichtbaarheid te geven aan de mogelijkheid om met je klas naar een agrarisch bedrijf te gaan.
- Onderzoek of er al een regionaal samenwerkingsverband in jouw omgeving actief is. Dit kan door te kijken op http://www.boerderijeducatienederland.nl/regionale-samenwerking/ of te informeren bij het secretariaat van Boerderijeducatie Nederland info@boerderijeducatienederland.nl.
- Meld je aan bij het regionale samenwerkingsverband of ga na of anderen in jouw omgeving ook enthousiast zijn om schoolklassen op het bedrijf te ontvangen.
- Bekijk de potentie in de regio: hoeveel scholen en klassen zijn er in jouw omgeving aanwezig.
- Geschikte locatie: ontvangstruimte, toiletruimte, plek waar de handen gewassen kunnen worden.
- Parkeerplek voor fietsen, auto’s of bus.
- Een lesplan: wat wil je dat de kinderen na jouw boerderijles geleerd hebben? Hoe ontvang je de groep? Welke regels spreek je af? Waar begin je? Welke opdrachten kunnen de kinderen zelf doen? Hoe sluit je af?
Boerderijeducatie Nederland biedt de cursus Belevend Leren aan. Daarin wordt geleerd hoe een boerderijles verzorgd kan worden en welke tips en ideeën er zijn om kinderen bij de les te houden.
- Naast faciliteiten is het ook zeer prettig dat je de kinderen in een veilige omgeving kunt ontvangen. Boerderijeducatie Nederland heeft een risicoprotocol ontwikkeld waarmee je zelf na kunt gaan of je de risico’s op jouw bedrijf in beeld hebt en wat je eraan kunt doen om deze te verkleinen of weg te nemen.
- Zorg dat er een BHV-er op het bedrijf aanwezig is.
- Biedt ook een sociaal-emotionele veilige omgeving voor de kinderen en maak dit aantoonbaar middels een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) (kosteloos via Boerderijeducatie Nederland samen met kennisname gedragscode).
- Zorg voor een verzekering van de nevenactiviteit boerderijeducatie (ontvangen van groepen op het bedrijf).
- Maak je aanbod zichtbaar. Directe lijnen werken snel, maar vragen intensieve inspanningen. Indirecte lijnen via bestaande kanalen naar scholen (NME, GGD, IVN, ….) geven een groter bereik en vraagt relatief minder inspanning.
- Denk na hoe je een les geboekt wilt hebben; kan dit altijd of zijn er bepaalde dagen/momenten in de week.
Educatieboeren leveren een dienst aan het onderwijs. Daar mag een vergoeding voor gevraagd worden. Gemiddeld levert een boerderijles van ca 2u een educatieboer €120,- op. De financiering hiervan verschilt: bedrijfsleven, overheden, scholen. Door regionale samenwerking vergroot je de impact en wordt het voor het bedrijfsleven en overheden interessanter om bij te dragen in de kosten.