Hoe kunnen kinderen voedselproducenten, zoals bijvoorbeeld melkveehouderij ‘De Genders’, leren kennen? Wat kunnen zij daar leren over de zuivel die daar geproduceerd wordt? Met zogenaamde Smaakmissies introduceert Wageningen University een lesmethode voor kinderen van basisscholen.
Op vrijdag 13 november had groep 4 van de Paulusschool uit Giesbeek de eer om de eerste Smaakmissie te starten op boerderij van de familie Weijers in Giesbeek. De lessen, ontwikkeld door het Wageningse Steunpunt Smaaklessen, bestaat uit opdrachten in- en buiten de klas. Zo werden lessen in de klas gecombineerd met een excursie naar ‘De Genders’. Er zijn nu vier missies beschikbaar: brood, zuivel, fruit en groente.
Tijdens de missie leren kinderen aan de hand van vragen zoals: waar komt het eten vandaan, hoe groeit het, hoe smaakt het, hoe maak je het klaar, hoe bewaar je het en hoeveel heb je ervan nodig? De Smaakmissies worden volledig digitaal en kosteloos aangeboden op www.smaaklessen.nl/lesmateriaal. Uit onderzoek blijkt dat Smaaklessen aangevuld met een Smaakmissie extra leereffect hebben.
De kinderen van groep 4 van de Paulusschool uit Giesbeek begonnen op vrijdag de dertiende november met een frisse wandeling naar ‘De Genders’. Na aankomst daar, maakten ze kennis met mw. Weijers, die de verdere rondleiding en uitleg voorhaar rekening nam. Het bleef gelukkig niet alleen bij kijken en luisteren. Zeer enthousiast werden de kinderen toen ze een emmer mochten vullen met allerlei voedselsoorten die koeien graag eten en omzetten in die lekkere melk waar dan weer heel veel andere lekkere dingen van gemaakt wordt.
Tijdens hun rondgang op de boerderij voedden de kinderen de koeien en de kalfjes. Vooral het borstelen van die lieve kleine kalfjes was wel heel erg leuk. Melken van een koe, dat lukte ook na wat oefening. Vooral van het koe-knuffelen met enkele hoogzwangere ‘dames’ leverde een aantal zeer rustige kinderen en hulpmoeders op. Een eigengemaakte smoothie, aan de hand van een echt recepten de juiste hoeveelheden afmetend en afwegend, leverde een ijskoud, maar hartverwarmend lekker resultaat op. Kortom, er werd al weer uitgekeken naar voorjaar 2016, waarin hen de volgende lesopdracht op de boerderij te wachten staat.