Stichting Kip.Kiplekker is een nieuwe partner van het Platform Boerderijeducatie Nederland. Mart Coolen, voorzitter van Kip.Kiplekker, en Arjan Monteny, voorzitter Platform Boerderijeducatie Nederland, tekenden daarvoor een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee stapt Kip.Kiplekker aan boord bij de missie om alle kinderen minimaal één keer in hun schooltijd op de boerderij of tuinderij te krijgen. Kip.Kiplekker stelt lesmateriaal en financiering beschikbaar voor educatieboeren in de pluimveesector.
“Kip.Kiplekker heeft als doel het bevorderen van de dialoog tussen de sector en burgers om zo het maatschappelijk draagvlak voor de pluimveevleessector te vergroten”, zegt Mart Coolen. “Boerderijeducatie sluit hier naadloos op aan en wij zijn dan ook trots hier nu onderdeel van te zijn. Graag willen wij kinderen zelf laten zien en beleven wat er op een pluimveehouderij gebeurt.”
Het Platform Boerderijeducatie Nederland (BEN) bestaat uit 19 regionale initiatieven op het gebied van boerderijeducatie. “Ons Keurmerk Boerderijeducatie Nederland biedt garantie voor kwaliteit van de locatie, het lesmateriaal en de bekwaamheid van de educatieboer(in)”, geeft Arjan Monteny aan. “Het is niet zomaar een bezoekje, maar onze educatieboeren weten een echte boerderijles te verzorgen.”
Kip.Kiplekker en BEN willen kinderen en jongeren een uitdagende en gezonde leeromgeving bieden (de boerderij) die aansluit bij de pedagogische eisen en doelen van het onderwijs. Kinderen kunnen hier ervaren en leren over onder andere natuur, gezondheid en voeding. Door een boerderij als leeromgeving dragen deze ondernemers bij aan transparantie van de agrarische sector en kennis over voedselproductie. De lessen laten zien wat de oorsprong van voedsel is. Dit geeft aangrijpingspunten voor een gezonde en duurzame voedselkeuze- en eetgedrag. Daarnaast heeft boerderijeducatie, als venster van de landbouw voor veel kinderen en jongeren, een unieke positie in het toevoegen van maatschappelijke en sectorale (landbouw) waarde.
Met deze samenwerking wordt bewerkstelligd dat:
- De toegang van onderwijsinstellingen tot boerderijeducatie op pluimveehouderijen wordt vergroot;
- De aangeboden boerderijeducatie op pluimveehouderijen gegarandeerd aansluit bij de pedagogische doelen en eisen van het onderwijs;
- De door BEN gekwalificeerde en aangesloten pluimveehouderijen een financiële vergoeding ontvangen voor de lessen die zij verzorgen.