11 mei jl. gaf melkveehouder Wim Westeneng, tevens voorzitter van Vereniging Boerderij in de kijker, zijn zesde les Check je Melkpak, deze keer aan groep 7/8 van De Werkplaats uit Bilthoven.
Met een stralende zon fietsen 28 kinderen het erf op om daarna in de schuur welkom te worden geheten door boer Wim. Hij vertelt over zijn boerderij en de verschillen ten opzichte van andere soorten boerenbedrijven.
Daarna neemt hij de kinderen mee voor een uitgebreide rondgang over het bedrijf. Geitjes, kippen, konijnen, een kalfje en een poes met kittens worden vertederd begroet voordat ze de stal in gaan waar de koeien op dat moment nog zijn. De komst van de boer wordt door de koeien met luid geloei begroet: ze willen naar buiten!
De kinderen gaan aan de slag met opdrachten. Ze hebben er in de klas al een les op zitten ter voorbereiding en gaan nu diverse aspecten van het melkveebedrijf zelf onderzoeken: Mest en kringloop, Huisvesting, Melkproductie en verwerking, Van kalfje tot koe, Gezondheid, Natuur op de boerderij en Leven als boer. Door de opdrachten uit te voeren en vooral heel veel vragen te stellen aan boer Wim komen zij meer te weten over alles wat er gebeurt voordat de melk in het pak komt en kunnen ze zich een mening vormen en een voorstelling maken van de informatie op een melkpak. Wat zijn feiten en wat zijn meningen?
IJsbrand (9-bijna 10!) is in de stal in de weer met een meetlint. Zijn groepje heeft de stal opgemeten en uitgerekend dat iedere koe ongeveer 2m2 tot haar beschikking heeft. Hij vindt dat dit best veel is. ‘In de winter is het lekker warm dicht op elkaar en in de zomer zijn ze toch dag en nacht buiten.’
Annemay en Yente (11 en 10) zitten op een bankje in de zon hun opdrachten uit te werken als ze opspringen op zoek naar de boer. Ze hoeven niet lang te zoeken en willen graag van hem weten hoeveel een koe eet.
Overal op het erf en inde wei zijn de kinderen in de weer met opdrachtkaarten en extra materiaal dat van te voren door de boer is klaar gezet. Het gaat er gemoedelijk aan toe, de kinderen zijn druk bezig met de opdrachten en denken serieus na over de vragen die ze moeten beantwoorden. De boer houdt op alles een oogje en is letterlijk een wandelende vraagbaak. De kinderen stellen best kritische vragen, waar hij doordacht antwoord op geeft.
Tegen het einde van de ochtend verzamelt de boer alle kinderen en mogen ze vanachter het hek toekijken hoe de koeien de wei in mogen. De boer is tevreden en vertelt dat hij vanaf het begin van de vereniging bij de ontwikkeling en het geven van de lessen betrokken is geweest. Ook deze nieuwe les Check je melkpak levert een waardevolle bijdrage aan het beeld van de boerderij.
‘Het is belangrijk om de kinderen mee te geven dat het er op een boerderij vaak heel anders aan toe gaat dan zij en de regelbedenkers achter een bureau soms denken. Door ze zelf te laten ervaren en ontdekken, zullen ze wellicht in de toekomst een positieve bijdrage leveren aan het boerenleven, in welke hoedanigheid dan ook.’
Tijdens de laatste les in de klas zullen de kinderen hun eigen melkpakken gaan ontwerpen, gebaseerd op de feiten en meningen die zij zelf hebben opgedaan tijdens hun bezoek aan de boerderij.