Het Voedseleducatie Platform, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, gaat verder met het ontwikkelen van actuele voedseleducatie. Met Boerderijeducatie Nederland zal het excursieaanbod en belevend leren voor scholen verder doorontwikkeld worden. Per 1 januari 2022 sluit Boerderijeducatie Nederland aan.
Het Voedseleducatie Platform (VEP) is een Publiek-Private Samenwerking waarin WUR met bedrijfsleven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerkt aan objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Eten, proeven, voelen, ruiken en kijken staat centraal binnen het programma. Kinderen leren waar hun eten vandaan komt en ze ervaren dat gezond en lekker eten bij elkaar passen.
Wageningen University & Research (WUR) verzorgt vanuit het VEP de lesprogramma’s Smaaklessen en Smaakmissies met onder meer het Voedingscentrum, Jong Leren Eten, de Gezonde School en bedrijven. Ook doen meer dan honderd regionale partners mee, zoals koks, diëtisten, boeren en partners vanuit het groene onderwijs.
Met het aansluiten van Boerderijeducatie Nederland zal het ontwikkelen van excursieaanbod en belevend leren een extra impuls krijgen. Daarbij staat de kwaliteit van de excursies, de combinatie met educatie en het zoeken van excursies centraal.
Objectief onderwijs samen met bedrijven
In deze Publiek Private samenwerking VEP ontwikkelt de WUR alle lesmaterialen. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en een Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en inhoud van de materialen. Alle leden committeren zich aan deze gedragscode. Daarmee gaan ze akkoord met de kwaliteitsnormen, de eenduidige en non-branded communicatie over voedseleducatie-activiteiten en objectiviteit. Het lesmateriaal gaat alleen in op de Schijf van Vijf en bevat geen product- en merkpromotie. Bedrijven dragen in de samenwerking bij met financiële steun, maar ook met non-branded materialen voor scholen, goede ideeën en met hun netwerk.
18 januari 2022